کار عمیق جزو الزامات کنونی زندگی ما هست. از زمانی که در دهه ۹۰ میلادی اینترنت به صورت فراگیر پا به عرصه حضور در بین مردم گذاشت و کمی بعد با عبور از سال ۲۰۰۰ میلادی و فراگیر شدن تلفنهای هوشمندی که با اتصال به اینترنت در هر جایی امکان برقراری ارتباط بین انسانها را فراهم میکرد، دزدیده شدن زمان و تمرکز انسان شروع شد.
در این سری از مقالات به بررسی یکی از مهمترین دغدغههای کنونی بشر میپردازیم. به فسلفه کار عمیق توجه میکنیم و برای اینکه بتونیم در انجام کارهای خود از قابلیت تمرکز ذهن استفاده کنیم، به ارائه راهکارهایی بسیار کاربردی میپردازیم.
معرفی کار عمیق
اجازه بدین قبل از شروع هر صحبتی اول به تعریف کار عمیق بپردازیم.
در واقع باید پرسید کار عمیق به چه معناست؟
به انجام کارها با تمرکز بالا، کار عمیق گفته میشه.
این یه تعریف خیلی ساده و البته میتونم بگم کامل از کار عمیقه. برای پی بردن به فلسفه کار عمیق هم باید به این نکته توجه داشت، در زمانی زندگی میکنیم که انجام کارها با تمرکز بالا یکی از سخت ترین کارهای ممکنه!

با در اختیار بودن اینترنت و گوشیهای همراه که در همه جا در دسترس ما هستن، تمرکز کردن خیلی سخته. چون با هر پیام و یا صدایی روی گوشی، ذهنمون به سرعت به سمت اون حرکت میکنه و همین موضوع جلوی تمرکز روی انجام کارهامون رو میگیره.
برای نمونه میتونیم میزان رجوع به گوشی تلفنمون رو در یک روز اندازه بگیریم و از دیدن آمار به شدت حیرت زده بشیم. خودم اولین مرتبهای که از این نرم افزارها استفاده کردم، با دیدن میزان استفاده روزانهام از تلفن همراه، به قول معروف برق از سرم پرید.
میتونیم برای اندازه گیری این آمار روی گوشیهای اندرویدی از نرم افزار Quality Time و روی گوشیهای آیفون از نرم افزار moment یا Screen Time استفاده کنیم.
کار عمیق به چه درد میخوره؟
بریم سراغ اینکه کار عمیق چه جاهایی به درد میخوره و میتونه کمک حالمون بشه؟
بهتره بگم کار عمیق به نظرتون چه جاهایی کاربرد نداره؟ در واقع از کار عمیق در هر جایی برای تمرکز داشتن میشه استفاده کرد. کارهایی مثل درس خوندن، انجام فعالیتهای روزمره، تمرین کردن برای به ثمر رسوندن یه مهارت جدید و کلی کار دیگه که برخی از مهمترین اونها رو در ادامه این مقاله و مقاله بعدی درموردشون با همدیگه صحبت میکنیم.
با استفاده از قدرت کار عمیق میشه بهره وری موقع کار کردن رو به شدت افزایش داد. البته برای انجام کار عمیق بایستی یه سری قواعد رو رعایت کرد.

فرمول کار عمیق چیست؟
با توجه به تحقیقاتی که در شرکت مکنزنی در سال ۲۰۱۲ صورت گرفت، مشخص شد حدود ۶۰ در صد از زمان کارکنان این شرکت، صرف مراجعه و جست و جو در اینترنت میشود. در نتیجه قبل از اینکه کسی بتونه در موقع انجام کارش به تمرکز مفید برسه، باز مجدد دچار حواسپرتی میشه و این موضوع مانعی برای افزایش بهرهوری خواهد بود.
مغز انسان بیست دقیقه بعد از شروع یک فعالیت به آستانه تمرکز میرسه. این تمرکز در دقیقه ۶۰ به اوج خودش میرسه و تا دقیقه ۹۰ ادامه پیدا میکنه. بعد از این مدت مغز انسان خسته شده و از میزان تمرکز ذهن کاسته میشه.
حالا اگه در این بین هر عاملی ذهن انسان رو پرت کنه، دیگه به میزان مورد نظر تمرکز نمیرسیم. در نتیجه حاصل کار اون چیزی که میخواییم نخواهد شد.
با این اوضاع و تفاسیر بهتره یک فرمول جالب برای این نوع کار کردن خدمتتون ارائه کنیم.
آقای کَل نیوپورت، نویسنده کتاب بسیار جذاب «کار عمیق» در کتاب خودش این فرمول رو به صورت زیر بیان کرده:
در واقع با توجه به این فرمول برای دستیابی به نتیجهای با کیفیت، نیاز به صرف زمانی با شدت تمرکز بالا داریم.
این کار ممکنه در ابتدا سخت به نظر برسه، اما یکی از مهمترین الگوهای برای برنامه ریزی شخصی هست و به شدت میتونه در این مسیر هم کمک کننده باشه.
البته انجام این کار نیاز به قدرت اراده بالایی داره که در آینده به اون هم خواهیم پرداخت.
در واقع انجام کار با فشار بالا نیاز به داشتن انگیزه داره، بدون انگیزه وسط راه خسته میشیم. پیشنهاد میکنم مقاله چرا موفقیت رو مطالعه کنید.
قواعد کار عمیق؟
برای دست یابی به قدرت کار عمیق و رسیدن به فلسفه کار عمیق، نیاز هست قواعد این بازی رو هم بدونیم. اینکه چطور میشه عمیق کار کرد؟
احتمالاً تا اینجا خودتون هم قسمت زیادی از این ماجرا رو متوجه شدید. مهمترین عامل برای رسیدن به کار عمیق، دوری از حواسپرتی هست. در واقع بهتره بگم داشتن تمرکز بالاست.
در تابستان سال ۲۰۰۷ میلادی شرکت بِیس کمپ میزان روزهای کاری خودش رو از ۵ روز در هفته به ۴ روز کاهش داد. البته با همان میزان ساعت کاری ۸ ساعت در روز!
شاید براتون این اقدام عجیب به نظر برسه، اما این شرکت از این الگوی در اجرای این برنامه کمک گرفت. در واقع کارمندان این شرکت با توجه به اینکه میبایستی در ۴ روز کارهایی که در ۵ روز را انجام میدادهاند را به سرانجام برسونن، تونستن با مدیریت زمان و استفاده از کار عمیق به این توانمندی برسن.
این شرکت رو مثال زدم تا بدونیم همیشه میتونیم کمی از توانایی فعلی خودمون فراتر بریم و درست و حرفهای تر کاری رو انجام بدیم. البته با بهرهوری بالاتر.
در مقاله بعدی به ادامه بحث فلسفه کار عمیق و قواعد اون میپردازیم.